Тема: Індекс-Банк
ПЕРША ЧАСТИНА ІСТОРІЇ
Індекс Банк разом з Рено Фінанс проводили акцію по кредитуванню - 6,6 % на один рік, 8,9% на два і 9,9% - на п'ять років. Я взяв на п'ять років. Хронологія подій: в п'ятницю вранці повідомили про згоду надати кредит. У вівторок ввечері :!: нарешті надали в салон гарантійного листа (а без цього не можна оформлюватися в ДАЇ). Потім тричі переносили дату зустрічі для підписання кредитної угоди. У наступний вівторок :!: знову хотіли перенести дату, але вже кредитний менеджер з Арми якимось чином умовив більше не переносити, хоча і тут не обійшлося без прикрощів: я вже був на півдорозі до банку, коли пролунав дзвінок і мені сказали, що треба приїхати не в 12.00 а в 15.00 (власне після цього я й подзвонив в салон з проханням нарешті розібратися). Процедура в банку зайняла 3 години, питанням надання кредитів займається лише одна людина (це означає, що за день вони можуть видати не більше 3-4 кредитів). Раніше банк автокредитуванням не займався, тому у них багато проколів просто через брак досвіду. Кредитний менеджер з Арми сказала мені, що в неї вже голова пухне від скарг клієнтів і що вони мають з ними справу лише через досить вигідну програму (але нотаріус в Індексі коштує 800 :!: грн.). Коротше, якщо хтось хоче мати справу саме з Індексом, треба у перший же день вчепитися в них мертвою хваткою щоб не тягнули з зустріччю, або витратите як я 10 днів незрозуміло на що. Коли нарешті оформили угоду, мені подарували дуже зручну шкіряну "корочку" для прав - дрібниця, але приємно. . Можливо коли наберуться досвіду, то все у них буде набагато краще
Кредитний менеджер, з яким я оформлював угоду, пояснив мені буквально таке (причому я перепитував багато разів!): якщо платити банку більше, то переплата враховується як погашення тіла кредиту, але не процентів. Це означає, що навіть коли залишиться 10 грн. від "тіла", то проценти будеш сплачувати, ніби там ще 50 тис.! Просто маєш право кілька місяців чи років не приходити до банку взагалі. Скільки б я не заплатив, вся переплата йде лише на погашення "тіла" (але вони цього не кажуть, ми з жінкою це з'ясували коли почали дотошно розпитувати). Наприклад, сума кредиту 50 тис і від неї складається графік погашення на 5 років - 50 тис ділиться на 60 місяців для сплати рівними частинами кожного місяця. А друга стаття виплат - проценти, вони зменшуються пропорційно зменшенню тіла кредиту, але розрахунок робиться лише один раз! Грубо кажучи, якщо в перший же місяць погасити 49 тис., то щомісячні проценти залишаться без змін, ніби винен їм усе ще 50 тис. Добре придумали, да? Тому немає сенсу переплачувати, якщо не можеш погасити всю суму одразу.
Я питаю: "Чому не перераховуються проценти?". - "Це складна процедура, щоб після кожної сплати робити перерахунок". Кажу: "Хоча б раз на рік можете перерахувати?" "Ні, не можемо". Висновок: якщо є можливість внести більше, гроші варто віддавати не цим зажерливим банкірам, а іншим - класти на вигідний депозит, щоб нараховувалися проценти. А коли на рахунку назбирається сума "тіла" з хвоста по даний момент, зняти і погасити одразу весь залишок. Зараз Укрсиббанк розкручує непогану пропозицію "Активні гроші" - 9,5% річних, при цьому можеш знімати і докладати гроші на рахунок коли хочеш (без фіксованого терміну, як поточний рахунок). Тому ми й вирішили, що краще надлишок класти на рахунок, де вони приноситимуть проценти, ніж "дарувати" ці проценти кредитору.
ДРУГА ЧАСТИНА ІСТОРІЇ
Кредитний менеджер ІндексБанку півдня розтлумачував мені те, що я написав вище. Вчора я прийшов платити перший внесок, виникло питання чому сума менша зазначеної в графіку погашення, заодно ще раз вирішив з'ясувати про неповне дострокове погашення. Розмовляв спочатку з операціоністом, потім з кредитним менеджером, потім з менеджером кредитних менеджерів. Мені дали 100% гарантію, що у разі дострокового погашення частини кредиту, наступні проценти будуть нараховуватися вже від суми, яка залишиться від тіла кредиту. Я тепер не знаю, вірити їм, чи ні. Старший кредитний менеджер Людмила сказала мені, що повністю відповідає за свої слова і коли щось буде не так, я знатиму, кому бити морду. Але ж питання не в тому, кого бити, а як не дати себе обдурити! Мені пообіцяли, що тому кредитному менеджеру який давав нам консультацію при укладанні кредитної угоди, вставлять по перше число за дезінформацію. АЛЕ: я маю декількох знайомих, які брали кредити на інші машини в інших банках, і ситуацію їм змальовували саме так, як я писав спочатку - без перерахунку процентів при переплаті, що робить абсолютно невигідним дострокове погашення кредиту. Якщо хтось сплачує кредит в Індексі, відгукніться - що у них насправді відбувається і як вони рахують ці проценти.