Чи побили Могилів-Подільські міліціонери підприємця-азербайджанця на очах у його рідних та близьких?
33 канал - №16 від 13 квітня 2011 року
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще
Нагадуємо, що зупинка правоохоронцями автомобіля приватного підприємця, уродженця Азербайджану, закінчилась сутичкою і взаємними звинуваченнями у насильстві.
— Ми з чоловіком та дочкою їхали до Вендичан – здати на металобрухт «ГАЗ». Чоловік раніше придбав його у Мурованих Курилівцях з документами, ми використовували його як буду під товар. Його буксирувала одна вантажівка, ми за ними. Біля маслозаводу нас зупинила міліція, чоловік вийшов розібратись. Я упізнала начальника міліції – він був у цивільному одязі на своєму автомобілі. Тільки вийшла, чоловіка кидають, начальник б’є його по голові, руки заламали. Я шокована, підбігаю: «За що, поясніть!» — розповіла дружина 43-річного потерпілого Фірдовсі Сафарова Олена Володимирівна. — Мене вилаяли, штовхнули, я впала. Його підлеглі відволокли мене до машини, кинули під кермо, відібрали телефон без жодних пояснень. Донька Віталіна кричить: «Не забирайте маму, не вбивайте батька!» Їдуть автобуси, машини, люди дивляться - невже це небезпечних злочинців затримують? Хвилин 10-15 тривало це, чоловіка посадили у машину, за кермо нашої сів міліціонер, всі поїхали до відділу. Машину поставили на штрафмайданчик, хоча документи в порядку. Чоловіка затримали, мене не пустили, я побігла до медучилища – телефонувати знайомій. Вона прийшла з мобільним, повідомили друзям, голові азербайджанської спільноти Натігу Солтанову. Всі зійшлись, а начальник: «Чого ви тут поставали?» Приїхав Натіг, врешті-решт, його пустили, згодом і мене.
— Я зайшов до кабінету, як Фірдовсі сказав мені рідною мовою: «Допоможи, бо вони мене вб’ють!» Але мені швидко наказали покинути кабінет. Фірдовсі розповів, як його били гумовими кийками по руках, сідницях. Це супроводжувалось лайками та образами, — розповів директор «Водоканалу» і голова азербайджанської громади міста Натіг Солтанов. – Це не перший випадок, коли міліціонери і начальник безкарно знущаються над людьми. І на національному підґрунті постійно залякують, шантажують.
— Тільки-но я зайшла до начальника в кабінет, а в чоловіка на лобі дві великі гулі, обличчя подерте. На руках червоні сліди від наручників. Я бачу, що чоловіку боляче, прошу: «Зніміть наручники, він не тікатиме!» Віддали мені телефони і вигнали. Чоловік розповідав, що його запитували, навіщо він приїхав на Україну. Чоловік каже: «Ось паспорт громадянина України», йому: «Це молдовський паспорт!» Спробував заперечити — удари. «Ти як права купив?» Чоловік: «Це не права, а техпаспорт», — знову били. Чоловік казав, що його водили з кабінету до кабінету і били, — згадує дружина. — Але Фірдовсі живе у нас з 16 років, ми виховуємо двох дітей – старшого сина-студента і доньку. Ніколи з міліцією справ не мали, працюємо мирно. Бачила, як чоловіка били в коридорі. Телефонувала на «телефон довіри» міліції і прокуратури: «Приїжджайте, чоловіка вбивають!», кажуть: «Він чинив опір!» Я їм: «То за це треба вбивати, а начальник п'яний?» Близько 23-ї години керівнику райвідділу хтось зателефонував, він заспокоївся та поїхав. Більше чоловіка не били, мене не ображали, повернули речі, гроші, одяг. Віддали і машину. Чоловіка примусили написати, що претензій не має і що був у подертому одязі, погрожуючи «знайти наркотики». Були порядні міліціонери, які щиро співчували. А дехто, наче знущаючись, казав: «Навіщо ти чоловіка захищала, тоді б тебе не чіпали!» Чоловіка відпустили з міліції лише близько першої години ночі, а вдома йому одразу ж стало зле.
— Ми вимушені були лягти до лікарні. І коли Фірдовсі госпіталізували, до нас приїхали ті правоохоронці, що знущались над чоловіком. Запитують, звідки ушкодження, ми кажемо: «А ви не пам’ятаєте?» Чоловік не міг писати, тому писала пояснення я – усе як було. Ми переживали, щоб нам не влаштували провокацію, тому лягли у загальну палату. 11 діб чоловік був на лікуванні зі струсом головного мозку, забійними саднами голови, підшкірними гематомами лівого плеча, гематомами сідниць. (Лікар-травматолог Микола Биць повідомив, що під знаком запитання діагностували забій м’яких тканин голови, струс головного мозку). Я отримала синці та садна на руках та плечах. Попереду у Фірдовсі обстеження у обласній лікарні імені Ющенка. Віталіна переживає і боїться людей у формі. На ринку знайомий міліціонер хотів допомогти вийти доньці, то закричала з переляку.
У свою чергу, начальник Могилів-Подільського міського відділу міліції Василь Шрамко повідомив, що він та його підлеглі жодних незаконних дій щодо затриманого та дружини не чинили та ніхто з міліціонерів не був тоді напідпитку.
— Ми зупинили автомобіль, який буксирував інший без документів та реєстрації, світлових знаків. Я запитав водія, що за автомобіль, чи є документи. Водій відповів, що немає, в нас до нього не було більше жодних запитань. Я запропонував йому викликати власника, власник під’їхав, далі - наша слідчо-оперативна група. Власник не представився, грубо спитав, хто старший, потім грубо висловився на адресу дільничного інспектора, який відбирав пояснення. Лаявся нецензурно, йому зробили зауваження. Громадянин сказав, що він власник, але жодних документів не пред’явив. Казав, що машину придбав у Мурованокуриловецькому районі. Ми запропонували проїхати до райвідділу, але він не реагував на законні вимоги, поводив себе агресивно, чинив фізичний опір працівникам міліції, які намагалися посадити його у службовий автомобіль. Ми вимушені були застосувати фізичну силу. Його посадили до машини, доставили до райвідділу, відібрали пояснення і о 23-й відпустили додому. Склали адмінпротоколи за дрібне хуліганство та злісну непокору законним вимогам міліції. У перших поясненнях, задокументованих офіційно, жодних претензій не мав. А о 2.15 ночі його госпіталізували з дому до лікарні. Взагалі це штатна ситуація, яка виникає кожного дня у працівників міліції. Це не потрібно оцінювати як негативне ставлення до азербайджанської чи іншої нації. Ніякої упередженості тут немає.
— За заявою громадянки інспекція з особового складу провела перевірку дій громадянина та працівників міліції. Як засвідчують документи, там були образи у бік працівників міліції, а начальнику нанесли легкі тілесні ушкодження, про що свідчать результати судово-медичної експертизи. Тому були заходи фізичного впливу. Експертиза констатувала у громадянина легкі тілесні ушкодження, що викликали короткочасний розлад здоров’я, — зазначив начальник УМВС області генерал-майор Валерій Нонік. — Про нетверезий стан начальника міліції, що у місті чіплявся до людей, жодних повідомлень не надходило. Це треба довести виключно обстеженням на стан алкогольного сп'яніння у медичних закладах, а стверджувати виключно на словах — неетично.
На це Олена Сафарова відповіла: «Як це можна уявити, що чоловік просто взяв собі і побив начальника міліції на очах у його підлеглих, до того ж, чоловік куди менше його за зростом та вагою. І чого синці залишились ще і на моєму тілі?»
Натіг Солтанов наголосив, що азербайджанська громада надалі неодмінно добиватиметься справедливості. Про інцидент повідомили діаспору і посольство Азербайджану та земляцтва за кордоном.
Могилів-Подільська міжрайонна прокуратура визнала правомірними дії начальника та співробітників місцевого відділу міліції у ситуації з затриманням підприємця та винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно них.
0