Re: Следующий автомобиль
Larsen написав:Доречі, збільшення діаметру колеса зменьшує ефективність гальм.
Наверно эффективность тормозов остается прежней, просто её становится недостаточно для блокировки колёс большего диаметра, но в целом авто тормозит лучше, потому как использует тормоза на всю, а не срывает в юз...
О, пропустив цей комент. Виправлюсь.
Ти помиляєшся. Дивись в чому річ - при збільшенні діаметру колеса, однакова сила гальмування, досагається більшою силою тертя на самих гальмах. Це просто - сила рівна обертальному моменту поділеному на радіус. Правильно? Тому при однаковому моменті, який може розвинути гальмо, сила буде меньша, при збільшенні діаметру колеса.
Щодо блокування - про більші колеса говорилося саме в випадку, коли сили гальма недостатньо для блокування колеса. В цьому випадку, максимальна гальмівна сила рівна моменту що здатне розвинути гальмо, поділеному на радіус колеса, адже колесо не блокується. От в цьому випадку, збільшення діаметра колеса, гарантовано збільшує гальмівний шлях.
А підсилення гальма приведе до блокування колеса і подовження гальмівного шляху або більш раннього включення в роботу АБС...
Ні, це просто дасть можливість гальмувати на 100% зчеплення колеса, адже не обов'язково використовувати всю силу гальма. А от якщо ефективність гальма недостатня щоб заблокувати колесо, то використати на 100% зчеплення з дорогою просто не можливо. А при нагріванні все стає тільки гірше, бо ніякого запасу нема. Тому всі правльно сконструйовані авто, мають гальма з достатньою ефективністю для блокування колес у всіх штатних умовах експлуатації, на які вони розраховані.
На раллі у бойовому режимі стандартних гальм Логана вистачає, а от для громадського пересування чомусь одразу мова за нехватку.
Я не можу це прокоментувати, адже не зрозумілі ні самі умови ні поняття "вистачає", та і не пробував я такого, можливо різниця в вазі в 1.5 рази, якщо не більше, грає роль, можливо ще щось, не можу сказати. Але факт що ефективності гальм при повному завантаженні і звичайній їзді по місту не вистачає, залишається фактом. Принаймі мені довелося попасти в таку ситуацію.
Логан гальмує практично однаково, що пустий, що з повною нагрузкою.
Можливо на холодних гальмах? Можливо в умовах гіршого зчеплення з дорогою? Можливо ще 100500 різних пояснень, які нічого впринципі не змінюють, адже в мене інший досвід.
Особая тактика езды на маломощной машине и цепкие шины поставили стандартные тормоза в щадящие условия.
"Особая тактіка" - це правильно, а "цепкие шини", я так розмію, бережуть гальма бо дають змогу швидше проходити повороти, а значить доводиться меньше гальмувати перед ними.
Ось вимоги до бойовоъ машини.
Пишуть: "Снаряженная масса: 980 кг.", а в мене в той момент, було десь 1500кг...
От массы скорее зависит насколько долго хватит тормозов. Чем выше масса, тем выше нагрев, тем меньше хватит.
Звісно, якщо гальма однакові. Впринципі, можливо в мому випадку був занадто високий нагрів гальм через більшу масу. Що ще більше зменьшило їхню ефективність. Але як не крути, це був однозначно штатний режим, причому на штатній гумі, тому нездатність гальм справитись з такою ситуацією явлається їх недоліком.
SanychGT, доречі, а тормозна система в Логан Кап точно штатна? Я щось не зміг знайти нічого про неї. І ще момент - вони там по дорогам з яким покриттям ганяють? Все що я бачив має значно меньше зчеплення ніж в мене на асфальті, а значить і навантаження на гальма меньше.