Larsen написав:Саме так працює суд. Нічого в цьому плані не міняється. Якщо штраф не влаштовує, громадянин має право на судове провадження.Там є певні нюанси, але автоматичні штрафи не розглядаються як "автоматичне признання вини", а як визнання провини підозрюваним, у разі відсутності дій з його боку. Ще раз - нюанси в такому підході є.
Ще раз:
Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість.
Це пряма цитата з Конституції. Все. Крапка. Будь-яка процедура, що примушує людину кудись йти і там доказувати, що не вона сиділа за кермом - незаконна. Будь-який штраф, що приходить власнику, грунтуючись лише на припущенні, що це саме він їхав 250 км/годину - незаконний.
По перше, порушення швидкісного режиму не несе за собою кримінальної відповідальності. По друге, в правилах вже є норма, що забороняє передавати право керування ТЗ особам, які не мають на це права (наприклад, в стані алкогольного сп'яніння або без права на керування ТЗ такого типу). Цю норму можна розширити.
Ні, не можна. Бо вільне розпорядження майном (а автомобіль - це майно) - конституційна норма. І ніхто не може заборонити мені (або вам) передати свій авто будь-кому, хто має права. І навіть тому, хто не має прав, якщо ви не знаєте напевно, що людина збирається сісти за кермо.
Хоча такої потреби нема, адже не пропонується карати власників, за порушення інших осіб.
Надходження штрафу на ї'мя власника- це покарання. Необхідність робити якісь дії, щоб відмінити штраф - протирічить Конституції.
Чесно, я не знаю як вони це реалізують, але раніше, коли цю систему мали запроваджувати, проскакувала така інформація.
МВС вже понад 10 років намагається протягнути ці норми, а юристи так само регулярно звертають увагу на протиріччя з Конституцією. І судді КСУ стали на бік правозахисників в цьому питанні. Отже, допоки система не навчиться розпізнавати особу порушника - вона працювати не буде, а штрафи будуть оскаржуватися.
[merge_posts_bbcode]Added: 2017-11-17 16:39:57[/merge_posts_bbcode]
Larsen написав:Можна і без конститутії обійтись.
В принципі, далі вже можна було не продовжувати. Людина, для котрої Конституція - це так, малозначуща фігня, яку можна обходити, приймаючі якісь постанови на бажання чергового мєнта - вочевидь розуміє, що я намагаюся довести.
Є варіанти. Наприклад, признати ТЗ зброєю, і заборонити передачу в користування іншим.
А можна одразу запровадити НКВС, відібрати паспорти і право на майно, а порушників саджати до ГУЛАГу. Теж варіант.
А можна ввести спільну відповідальність.
Ні, не можна.
Стаття 61. Юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.
Не пропонував він цього. Не вигадуй.
Оці всі "варіанти" - це, власне, і є спроба наплювати на конституційні права заради штрафів за перевищення швидкості. Звичайно, їх можна розглядати гіпотетично, але треба усвідомлювати, що вони всі - назаконні.
Ї
0