26

Re: Герои Украины Мазепа и Карл XII

Все проходит....(с)
корреспондент.нет в 2 257г. напишет - "на найбільшому майдані Полтави урочисто відкрито найвищий в світі пам'ятник людині, яка перевернула світове містецтво - найвидатнішій співачці початку тисячоліття, людині з великою душею, срібною зіркою, ......бла-бла-бла - Вєрці Сердючці"
Ну - или наподобии чего.

Огромный шаг вперед может являться следствием крепкого пинка сзади. (с) Ботаник.
  0

27 Відредаговано Geronimo (2007-11-23 17:44:30)

Аудитор написав:

Запутавшийся в провокациях и интригах, заочно казнённый и навеки проклятый Православной Церковью, Мазепа начал метаться в поисках выхода. Сильно сомневаясь в шансах "непобедимых шведов", Мазепа вдруг с ужасом понял, что совершил страшную ошибку. Победит Россия и Пётр, которого он так подло предал! В отчаянии в конце 1708 года он посылает к царю своего посланника с невероятным предложением. Он, Мазепа, захватывает и передаёт в руки русских Карла XII и главных шведских генералов. За это Пётр возвращает ему гетманскую булаву, свою милость и былое расположение. При этом Мазепа требовал гарантию крупных европейских государств. Так заклятый враг Украины и России стал предателем и своего нового союзника и друга - шведского короля Карла XII.

А в цьому місці була б дуже доречне посилання на першоджерело, на якийсь історичний документ. Дуже вже воно не в'яжеться з наступними діями Карла ХІІ, який і надалі чесно продовжував виконувати взяті на себе зобов'язання щодо України аж до самої смерті.

0

28

Geronimo написав:

Його постать надихнула такі кращі уми Європи

Друже, не постать, а інтрижка з Кочубеєвою дочкою. Любовна історія старого гетьмана з молодою дівчиною - ось що надихало поетів, все інше - то була канва.

І ще такі питання: Ви не підкажете, чому такого видатного діяча, мецената і політика не підтримали свого часу ні запоріжці, ні старшини, ні взагалі український народ?
Що конкретно зробив цей герой такого, чим пишалась тоді і повинна пишатись зараз Україна?, що позитивного відбулося завдяки саме йому особисто, що так добре вплинуло на нашу історію? Я розумію, що повинні бути герої на Україні, але ж не тільки в заслугу за те, що воювали проти Россії. Є постаті, які заслуговують більшої поваги, аніж лицар-герой-невдаха. Невже з нього повинні брати приклад наші діти?

Geronimo написав:

Крім того від Мазепи нам залишилося Євангеліє Мазепи

Ну то й що?

Колишній логановод, але завжди логанолюб. Зараз на Megane-II.
  0

29

Tank написав:

Ви не підкажете, чому такого видатного діяча, мецената і політика не підтримали свого часу ні запоріжці, ні старшини, ні взагалі український народ?

Мушу Вас дуже розчарувати, якраз запорожці на чолі з Костем Гордієнком і були з Мазепою в Полтавській битві.

Невелика ж кількість козаків пояснюється тим, що війна в Україні була абсолютною несподіванкою для Мазепи і він, як і суспільство було до цього абсолютно неготовим. Про це докладно описано в багатьох джерелах, які ви і без мене знайдете. В ході Північної війни, Карл зробив величезну стратегічну помилку - неочікувано переніс бойові дії на територію України.

Люди, я не можу робити все за Вас, тут не урок історії, якщо вас справді щось цікавить - пошукайте і знайдете відповідь, а якщо не знайдете, чи будете далі тут всякі небилиці розказувати - ну тоді начувайтеся, дам розгорнуту довідку. Але зараз - нема часу - пора додому.

0

30

zmey882
Зверни увагу на коментарі росіян під пропонованою Тобою українофобською статтею,
які спростовують наведену в тексті брехню. Може вони Тобі пояснять, що популяризація таких текстів не сприяє покращенню стосунків.
http://forum2.km.ru/Forum.aspx?id=%7b66 … 58826BF%7d

Логан1,4; Фабія Комбі1,4; Renault Duster 2,0
  0

31

rhavr написав:

zmey882
Зверни увагу на коментарі росіян під пропонованою Тобою українофобською статтею,
які спростовують наведену в тексті брехню.

Я дуже вибачаюсь, але я смеюсь на Вас, шановний!!!  :smoke:
Некто ОДИН под ником Prion (скорее всего кто-то из ваших), как всегда пытается сказать чего-то умного и как всегда невпопад, и на этом основании Вы делаете ссылку на комментарии росиян, смешно.

imho2 Шо не новый Герой Украины - то предатель, тенденция однако!

Если шутки не доходят - почта не виновата.
  0

32

sir

"ваши" - "наши" - прекращаем развешивать ярлыки

Счастье, это когда тебе все завидуют, а нагадить не могут !!!
FAQ по Dacia Logan (MCV) и по форуму
Как загрузить картинки на форум
Hyundai Accent 2007 1.6 AT
  0

33 Відредаговано Аудитор (2007-11-23 22:03:33)

Geronimo написав:

А в цьому місці була б дуже доречне посилання на першоджерело, на якийсь історичний документ. Дуже вже воно не в'яжеться з наступними діями Карла ХІІ, який і надалі чесно продовжував виконувати взяті на себе зобов'язання щодо України аж до самої смерті.

Обстоятельства награждения Мазепы "Орденом Иуды" хорошо известны, и даже имеют материальные подтверждения, т.к. орден действительно был изготовлен*. Что же касается обязательств Карла, как известно, после поражения, он пытался получить войска у Турецкого Султана, но не получилось... Т.ч. все его обещания остались не выполнены...

*Через две недели после Полтавской битвы светлейший князь Меншиков по поручению Петра I написал президенту Ижорской Канцелярии такое письмо:

«Господин президент.
По получении сего сделайте тотчас манету серебряную весом в десять фунтов, а на ней велите вырезать Иуду на осине повесившегося, а снизу тридесять серебреников лежащих и при них мешок, а назади надпись против сего -треклятый сын погибельный Иуда еже за сребролюбие давится. И к той же монете сделав цепь в два фунта пришлите к нам на нарочной почте немедленно. Подлинное за подписью светлейшего князя. Из обозу от Полтавы июля 11 дня 1709 года».

Через две недели в Москву спешит еще один гонец с напоминанием, а 9 августа Меншиков пишет третье письмо, в котором уже свирепо напоминает: «... два письма к вам мы писали о деле большой серебряной монеты и о скорой к нам присылке, но по сие число ни на единое письмо отповеди от вас не имеем. Того ради мы подтверждаем, что наискорее тое манету сделав пришлите к нам с нарочным немедпенно".

Работа была не из легких. Надо было найти художника, который бы изготовил рисунок и оригинал знака, сделать громадный орден и цепь...

Меншиков получил знак лишь к концу сентября, когда был в Торуни.

Известно его последнее-письмо, в котором он подтверждал получение знака с нарочным.

http://img3.nnm.ru/imagez/gallery/d/d/2/4/9/dd24998a89d54c9e5dafccea1294394a_full.jpg

«Все говорят: Кремль, Кремль. Ото всех я слышал про него, а сам ни разу не видел.» Венидикт Ерофеев
Volvo XC60 2,4 - турбодизель
  0

34

Аудитор написав:

Обстоятельства награждения Мазепы "Орденом Иуды" хорошо известны, и даже имеют материальные подтверждения,

У нас таким орденом (правда в виртуале) награжден бывший спикер Верховной Рады - Мороз. Теперь он уже не в Раде. Вот как народ обходится с Иудами....

Suzuki SX4 New (S-Cross)

Logan Ambiance-1,6 (2006-2014)
  0

35 Відредаговано Tank (2007-11-24 00:17:37)

Geronimo написав:

Мушу Вас дуже розчарувати, якраз запорожці на чолі з Костем Гордієнком і були з Мазепою в Полтавській битві.

Ви мене ніяк не розчарували своїми хибними фактами. Бо запорожці відкрито не підтримали Мазепу і це історичний факт, щоб Ви зараз не вигадували.

А от я Вам, шановний історику, наведу один факт. Пам'ятаете, як І.Сірко спіймав Вашого "героя" (ще не гетьмана) по дорозі в Крим? А не пригадуєте, бува, з чим Мазепа їхав до кримського хана? Він супроводжував ясир, тобто невільників (українців, у подарунок ханові), які повинні були попасти на ринок рабів у Кафі (о це герой - своїх у рабство водив здавати), в угоду деяким домовленностям з ханом. Дуже жаль, що Сірко був вже старий, і мабуть з-за того його характер трохи пом'якшав, а то стирчати Вашому "герою" на палі і ми б оце з Вами тут не сперечались.

0

36 Відредаговано rhavr (2007-11-24 13:54:54)

Мазепі минуло 70 років. Він був бездітним вдівцем. 20 років був він під протекторатом московського царя й користувався з боку царя необмеженим довір’ям і повагою. Цар зробив його першим кавалером ордену св. Андрія Первозванного, виклопотав для нього титул Святої Римської Імперії. Для того, щоб у таких літах і при таких обставинах поставити все на карту й кинутися назустріч невідомій будуччині, для цього були потрібні якісь інші мотиви, ніж бажання титулів і влади: того й другого старий гетьман мав досить.
    Мотиви свого небезпечного й необчислимого в своїх наслідках кроку розкрив нам сам Мазепа в деяких своїх деклараціях, які дійшли до нас безпосередньо або посередньо. Так, Пилип Орлик, 12 років згодом пише в своїй записці, коли Мазепа восени 1907 р. Відкрив йому грізну тайну, та заприсягся перед ним на хресті й на євангелії в таких словах: „Я кличу всемогучого Бога в свідки і заприсягаю, що не ради високих почестей, не для багатства, або яких інших цілей, а для вас усіх, що єсте під моїм урядом, задля жінок і дітей ваших, для добра матері нашої бідної України, для користи всього народу українського, для піднесення його прав і вольностей – хочу я за поміччю Бога так чинити, щоб ви з жінками вашими і рідний край не загинули ні під Москвою, ні під шведами. Коли ж я це роблю ради яких небудь приватних інтересів, то нехай побе мене душею і тілом Бог, в Тройці Святій Єдиній і безневинно понесені муки Христові”.Тяжко допустити, щоб 70-літній дід, який протягом цілого свого життя виявив себе незвичайно ревним сином православної церкви, складав фальшиву присягу, стоячи вже на порозі могили.

Д. Дорошенко. Нарис історії України 1933р.

0

37

З приводу Буратіно- Боратіні-боратинка. Дякую Аудитору за розповідь.
Старшокласником і студентом бував в археологічних експедиціях. Залишив собі знайдену монету – ровесницю історичних діячів теми боратинку литовську. Монета не дуже добре збереглася, але видно рік 1665 і силует вершника на коні.

0

38 Відредаговано Henry (2007-11-25 13:31:05)

mekena написав:

sir написал:

И прошу не тыкать, если Вы обратили внимание, даже к таким как Вы и ваши сотоварищи я обращаюсь на Вы

где это написано? в Каких правилах форума. Щас, разбежался

Все таки правила хорошего тона и вежливость , а также умение уважать себя должны присутствовать в общении - :imho:
Сорри за ОфТоп!

Nissan Qashqai 1.6 SE LEO
Logan 1.4 sport передан по наследству Henry Junior
Клубу жить , нам - дружить , а кто против - будем бить!!!
Нету кризиса лишь у тех , кто доволен всем - Я ДОВОЛЕН!!!
  0

39

rhavr написав:

З приводу Буратіно- Боратіні-боратинка. Дякую Аудитору за розповідь.
Старшокласником і студентом бував в археологічних експедиціях. Залишив собі знайдену монету – ровесницю історичних діячів теми боратинку литовську. Монета не дуже добре збереглася, але видно рік 1665 і силует вершника на коні.

Да! Это именно она - боратинка ВКЛ! К сожалению, из-за плохой сохранности, не могу разобрать знак монетного двора. Скорее всего, там должна быть монограмма из латинских букв HKPL - Иероним (Хиероним) Киршенштейн, Подскарбий Литовский.

«Все говорят: Кремль, Кремль. Ото всех я слышал про него, а сам ни разу не видел.» Венидикт Ерофеев
  0

40 Відредаговано Tank (2007-11-25 18:32:57)

rhavr написав:

виявив себе незвичайно ревним сином православної церкви

Ага, мабуть тому він і почав з того, що "супроводжував" православних у татарський полон. А трохи піздніше, обдирав православних непомірними податками, та запускав свою лапу у військові кошти за допомогою яких і робив собі ім'я, задобрюючи коштовними подарунками кого треба. До речі, Кочубей намагався про все це доповісти цареві, за що і поплатився перед Мазепою своїм життям.

rhavr написав:

Так, Пилип Орлик, 12 років згодом пише в своїй записці, коли Мазепа восени 1907 р. Відкрив йому грізну тайну, та заприсягся перед ним на хресті й на євангелії в таких словах: „Я кличу всемогучого Бога в свідки і заприсягаю, що не ради високих почестей, не для багатства, або яких інших цілей, а для вас усіх, що єсте під моїм урядом, задля жінок і дітей ваших, для добра матері нашої бідної України, для користи всього народу українського

Чомусь мені здається, що Пилип Орлик - не дуже правдивий свідок, я б сказав: "...права рука миє ліву." Виправдовуючи свого босса він і себе виправдовує.

rhavr написав:

Коли ж я це роблю ради яких небудь приватних інтересів, то нехай побе мене душею і тілом Бог, в Тройці Святій Єдиній і безневинно понесені муки Христові”.

Що просилося (як що це дійсно було), то так і сталося. Бог почув його молитву.
Просто Україні конче потрібен герой, що йшов проти Росії, тобто незалежний від Росії герой, що дуже добре в призмі сьогодняшніх політичних віяннь. Ох уже цей наш менталітет! Обов'язково треба звинуватити якусь націю в тому, що заважала жити Україні. Це не патріотизм, це змахує трохи на фашизм.

0

41

sir написав:

При этом большинство украинцев, как и раньше, тянутся к России.

Як можна тягнутися до Росії, коли в ній не лише медведі, а й шакали по вулицях ходять.

З виступу Путіна:  "И, к сожалению, находятся еще внутри страны те, кто «шакалит» у иностранных посольств, иностранных дипломатических представительств, рассчитывает на поддержку иностранных фондов и правительств, а не на поддержку своего народа".

А якщо серйозно, більшість українців в 2004 році саме й вийшла на Майдани за свободу вибору. Тому незрозуміло, як може більшість тягнутися до нишішньої Росії, де вибором поки що і не пахне. Звичайно, проти російського народу український народ нічого не має. Але sir возвеличує монарха Петра - одного із деспотів, якими здебільшого і були імператори, і думає що українським людям, які ніколи не мали власних монархів, а лише виборних керівників держави, можуть подобатися царі сусідніх держав.

При движении по встречке желательно соблюдать хотя бы рядность. (пункт Правил дорожного движения - проект)
  0

42

LawGun написав:

...і думає що українським людям, які ніколи не мали власних монархів, а лише виборних керівників держави, можуть подобатися царі сусідніх держав.

А как на счет Св. Владимира?

0

43

Значиться так...Ругню, та взаємні образи видалив!
Дуже прошу вести себе не як політики у Верховній Раді...
Якщо хочете вести дискуссію - керуйтеся правилами взаємоповаги!
Якщо буде те продовжувати в такому ж руслі - тему закрию!

DACIA Logan 1.4 MPI Laureate Torreadore Red, чёрное литьё c наклейкай нажёпе+в салоне клёво:) R.I.P. 29.12.2011
Hyundai Sonata YF 2.4 L A/T 178 h.p.
САША не водка, чтобы его ффсе любили © Помните! Ничто так не защищает Ваши зубы 24 часа в сутки, как уважительное отношение к окружающим!©
[img]http://ametric.ru/r3qu.gif[/img]
  0

44

Аудитор написав:

так уже наверное можно называть вашего нац. лидера....(скоро московский патриархат присвоит ему Святого... perec)

Suzuki SX4 New (S-Cross)

0

45

LawGun написав:

які ніколи не мали власних монархів, а лише виборних керівників держави, можуть подобатися царі сусідніх держав.

plus

Crazy Poison написав:

давно пора, тут без образ не обойдется, во всяком случае, когда сир из бана выйдет... tbsenile

Suzuki SX4 New (S-Cross)

0

46

mekena написав:
Аудитор написав:

так уже наверное можно называть вашего нац. лидера....(скоро московский патриархат присвоит ему Святого... perec)

app app appНе в бровь, а в глаз! Точо: один Вовка - Святой,  другой Вовка (Жирик) - Блаженный!

0

47

mekena написав:
Crazy Poison написав:

давно пора, тут без образ не обойдется, во всяком случае, когда сир из бана выйдет... tbsenile

Не закрывайте! sad Такая хорошая тема получилась, я тут отрываюсь на истории и нумизматике! upp

0

48

Аудитор написав:

Такая хорошая тема получилась, я тут отрываюсь на истории и нумизматике!

smile Вадим, открой отдельную тему по нумизматике и все проблемы!

Suzuki SX4 New (S-Cross)

0

49

mekena написав:
Аудитор написав:

Такая хорошая тема получилась, я тут отрываюсь на истории и нумизматике!

smile Вадим, открой отдельную тему по нумизматике и все проблемы!

Юра! Ты ведь понимаешь, что нумизматика неотделима от истории, а история неотделима от политики. Все кончиться тем же! smoke

0

50

Аудитор  acklad   smile

Suzuki SX4 New (S-Cross)

0