KorteS написав:Кугу и CX-5 не рассматривал/сравнивал с Rav4?
Так, Маздою СХ-5 цікавився. Відпала через тісний (по моїм вимогам) салон ззаду і багажник. А от Кугу не розглядав. В нас нема ділера Форда, і ця модель нічим не настільки особлива щоб заморочуватись. От і не заморочувався. 
KorteS написав:И тут интересно плюсы-минусы...и чем в конце концов рав взял
Тут дійсно було складне порівняння. Х-Трейл багато в чому, як на мене, кращий за РАВ4. По суті, зі всіх інших розглянутих кросоверів, тільки Х-Трейл був не гірший, а в чомусь навіть кращий, в плані простору ззаду, багажнику і трансформації салону, в проівнянні з РАВ4. Там тільки повнорозмірна запаска в Х-Трейла забрала шмат багажнику, але всеодно його багажник в мене не викликав ніяких нарікань, так само як і задній ряд. Цікаво що при більших габаритах, хоч і не значно, Х-Трейл в подібних і навіть, якщо не помиляюсь, в богатіших комплектаціях, був чи не дешевшим за РАВ4. Точно пам'ятаю що ціна була більш ніж приваблива.
Вцілому, ніяких особливих недоліків, як для мене, в Х-Трейла не було. Тому в остаточному виборі відіграли роль дрібниці, яких було багато як на користь Х-Трейла так і на користь РАВ4. Однак, розуміючи всю дріб'язковість дрібниць, можна сказати що остаточний вибір тут був більше суб'єктивним, ніж реальним підрахунком переваг і недоліків. 
І так дрібниці, які запам'ятались. В Х-Трейла був якийсь не гнучкий вибір комплектацій. Якісь варіанти були тільки з варіатором, якісь тільки з повним приводом. Механіка і передній привід були тільки в голій комплектації, яку
я не хотів. Звязуватись з варіатором Джатко на Ніссані я не мав ніякого бажання з питань надійності, і це відкинуло якісь варіанти (вже не пам'ятаю які). Повний привід, ну, мені він не потрібний, і це зайва вага і потенційне зниження надійності і довговічності. Але по ціні там було так що з Х-Трейл з повним приводом був як РАВ4 з переднім, тому. впринципі можна було подумати. Якщо не помиляюсь, остаточно розглядав дизель 1.6 з повним приводом. Меньший розхід, більший момент на низах, але меньша потужність при більшій масі ніж в Тойоти, плюс сумніви на рахунок довговічності, довший прогрів зимою (мені важливо бо багато поїздок довжиною 2км), більші ризики щодо якості палива, ну і сажевий фільтр, який чиститься тільки на трасі, а на трасу я можу не виїзжати чи не місяцями, що може призвести до дуже неприємних наслідків. Оскільки сам вибір на користь кросовера, по суті означав відхід економності на другий план (всеодно дизельний МЦВ економніший будь-якого дизельного кросовера
), то єдина перевага дизеля - більший момент, наврядчи була достатньою щоб компенсувати його недоліки для мене (так я не боюсь крутити бензинові двигуни, і хоч дизельний момент мені подобається, я за ним не настільки сумую, щоб закрити очі на все інше). Тому по двигунам/трансмісіям, хоч і з сумнівами, я все ж таки схилявся в сторону Тойоти.
Дизайн. Тут цікаво. Дизайн Х-Трейла, сам по собі, не викликає в мене ніяких негативних відчуттів. Короче - подобається. Тмоу не проблема. Але уніфікація дизайну Х-Трейла і Кашкая, якось трохи псує настрій. От якби я брав Кашкай, тоді ця уніфікація була б на користь, але брати дорожчий Х-Трейл, який на вигляд тяжко відрізники від дешевшого Кашкая, таки не приємно. В цьому плані, до дизайну РАВ4 в мене взагалі ніяких претензій не було. Унікальний, і мені після рестайлу 2016, дуже подобається (про схожість зі стормтрупером з Зоряних Війн вже писали, мене прикалує
). Тому по дизайну, хоч і не суттєво, але РАВ4 трошки приємніший варіант.
Салон/багажник в обох мені сподобався. В Х-Трейла були певні дрібні переваги по оснащенню, ну там, дефлектори в центральній консолі для задніх пасажирів, більше регулювань заднього дивану ще якісь, вже не пригадаю... В РАВ4 були свої - сітка в багажнику, більша висота багажника за рахунок докатки (в Х-Трейл теж можна замінити колесо на докатку і опустити підлогу, але то треба щоб руки дійшли
). А, одна дрібниця, яка мені чомусь дуже важлива - Х-Трейл і Кашкаї мають брудні пороги. Двері не закривають частину порогу, і коли залазиш/вилазиш в брудну машину, легше замазати штані. Особливо дітям. В РАВ4, в Тігуана, і ще в деяких інших - дверка чи обвіс на дверці, закривають весь поріг, і коли відкрити двері, не доведеться доторкатись ні до чого брудного. От це мені сподобалось. Далі по салону, дизайн торпеди, вдерних карт, ручок і т.д., мені більше сподобався в РАВ4, хоча на перший погляд, Х-Трейловський виглядає гарніше. Але після декількох "примірок" і "тестдрайвів", всі "звичайні" торпеди після РАВ4 починають виглядати якось бідно... В РАВ4 вона дуже дивна, але, видно для мене тут японці вгадали з "кольором фломамастерів".
Далі там купа всіляких дрібниць по конкретним комплектаціям. В Х-Трейла вроді був безключовий доступ і електричний ручнік, коли в РАВ4 звичайний ключ і важіль. З одного боку, це плюси Х-Трейлу, з другого - я зовсім не фан електричних ручників, на що є певні об'єктивні причини. В РАВ4 була камера заднього виду, а в Х-Трейла, здається тільки парктронік (мова про комплектації які я розглядав). Впринципі теж не критично, але це плюс Тойоті.... А! Головна "дрібниця" на користь РАВ4 - дружині на задньому ряді в ній сподобалось більше. Не так щоб "в Х-Трейл не сяду", але сказала що тут краще. 
Тут є ще один цікавий момент. Як я вже казав, в мене були певні вагомі вимоги щодо розміру багажника і простору на задньому сидінні. Але це не означає що чим більше, тим краще. Як і з прохідністю, є певна мета, далі якої збільшення мені вже не критичне. Тому, наприклад, я не розглядав помітно більші кросовери, як Хайлендер, чи Соренто, адже додаткова ціна не була варта аж такого збільшення розмірів, які, крім того, роблять їзду в тісних міських умовах, меньш приємною. В цьому плані у РАВ4, хоч і не значна, але є перевага перед Х-Трейлом. При тому що внутрішні об'єми і тут і там мене задовільняють, Х-Трейл трошки більший (не суттєво), і має більший радіус розвороту (суттєво). Можна сказати що РАВ4, по розмірам/об'єму, просто виявилась золотою серединою для мене. Причому аналогічною золотою серединою ще є Хонда ЦРВ, але вона відпала по іншим причинам (в першу чергу по ціні).
Далі, тепер вже про "політичні" міркування. Тойота РАВ4 один з найпопулярніших кросоверів на нашому ринку, з дуже низькою втратою вартості на вторичці, а Тойота компанія з кращою репутацією (в нашій країні), ніж Ніссан. Також в Тойоти краща мереже ділерів ніж в Ніссана, хоча тут все може бути навіть навпаки, залежно від конкретного міста. З іношого боку, Тойота один з лідерів по викраденням машин, тому в цьому плані Ніссан безпечніше. Знову ж таки, все це дрібниці, але так як по основним параметрам нічия, то навіть такі нюанси відіграли свою роль.
Ну і остаточне рішення приймалося вже скоріше "серцем" ніж "розумом". Після всього що я взнав і потестував, таки РАВ4 хотілося більше. Хоча якби взяв Х-Трейл, теж не жалів би ні разу. Що прикольно, так це те що до рестайлу 2016 року, РАВ4 я б точно не вибрав, мені категорично не подобався її дизайн, приборка, не кажучи вже про горб в багажнику, який вони приколхозили заради повнорозмірної запаски... Короче Тойота вчасно підрихтувала Рафіка, причому прям спеціально по моїм побажанням. А так якби не цей рестайл, скоріш за все, взяв би я Х-Трейла. Або Тігуана. ХЗ. 
LogAn 2013 1.2 Authentique ->
Toyota RAV4 2016 2.0 Live
0
Спасибо сказали: Aprox, Nomac, KorteS, Evgenий, Lavrik5