51

Re: Герои Украины Мазепа и Карл XII

Аудитор написав:

Не закрывайте!  Такая хорошая тема получилась, я тут отрываюсь на истории и нумизматике!

я обещал закрыть не из-за нумизматики...если будет продолжение в подобном русле, как то, что я удалил, то закрою

DACIA Logan 1.4 MPI Laureate Torreadore Red, чёрное литьё c наклейкай нажёпе+в салоне клёво:) R.I.P. 29.12.2011
Hyundai Sonata YF 2.4 L A/T 178 h.p.
САША не водка, чтобы его ффсе любили © Помните! Ничто так не защищает Ваши зубы 24 часа в сутки, как уважительное отношение к окружающим!©
[img]http://ametric.ru/r3qu.gif[/img]
  0

52

Crazy Poison написав:
Аудитор написав:

Не закрывайте!  Такая хорошая тема получилась, я тут отрываюсь на истории и нумизматике!

я обещал закрыть не из-за нумизматики...если будет продолжение в подобном русле, как то, что я удалил, то закрою

Вот правильно! Удаляй все, кроме нумизматики! big_smile

«Все говорят: Кремль, Кремль. Ото всех я слышал про него, а сам ни разу не видел.» Венидикт Ерофеев
Volvo XC60 2,4 - турбодизель
  0

53

Аудитор написав:
LawGun написав:

...і думає що українським людям, які ніколи не мали власних монархів, а лише виборних керівників держави, можуть подобатися царі сусідніх держав.

А как на счет Св. Владимира?

То було ще до історичного матеріалізму. Князі були, як у кожного народу в свій час. Не було царів (цар - caesar, цезар, кесар).
Крім того, Володимир - князь нашого народу, а Петро І - імператор Російської імперії. Імператорами могли бути лише самодержці держав, які завоювали багато народів.

При движении по встречке желательно соблюдать хотя бы рядность. (пункт Правил дорожного движения - проект)
  0

54

LawGun написав:

Крім того, Володимир - князь нашого народу...

Так вроде и нашего тоже?! wink

«Все говорят: Кремль, Кремль. Ото всех я слышал про него, а сам ни разу не видел.» Венидикт Ерофеев
  0

55

Аудитор написав:
LawGun написав:

Крім того, Володимир - князь нашого народу...

Так вроде и нашего тоже?! wink

Згоден, ы Вашого. Але від цього факту Петро Перший, Меншиков і Катерина Друга не стають кращими і милішими для українців.

Я хочу, щоб Ви зрозуміли. Петро Перший для українця, як Франц-Йозеф - для чеха чи словака. Ви абстрагуйтесь від того, що Ви - росіянин, а лише подивіться на ситуацію таким чином: воєначальник, що хотів свободи для свого народу, виступив проти самодержця імперії, що гнобив його народ. Той же Сидір Артемович Ковпак для Гітлера - ватажок бандитів, для власного народу - партизанський командир.

Ковпак воював проти німців (Гітлера) на власній землі і Мазепа воював проти росіян (Петра Першого) на своїй землі.

При движении по встречке желательно соблюдать хотя бы рядность. (пункт Правил дорожного движения - проект)
  0

56

LawGun
Ковпак не здавав своїх ні німцям, ні туркам, нікому. А Мазепа з легкістю повів ясир, складений з українців, у Кримське Ханство. Як з цим бути? Невже, знаючи цей факт, Ви вважаете, що така людина, як Мазепа заслуговуе на звання героя України?

LawGun написав:

Мазепа воював проти росіян

Воював??? Дуже громко сказано.

Колишній логановод, але завжди логанолюб. Зараз на Megane-II.
  0

57

LawGun написав:

Я хочу, щоб Ви зрозуміли. Петро Перший для українця, як Франц-Йозеф - для чеха чи словака.

Во-во! В этом то и вся разница. Русские считают себя и украинцев одним народом, а украинцы нет.

0

58

Аудитор написав:

Русские считают себя и украинцев одним народом, а украинцы нет.

И уже 16 лет не одна страна,и в этом, наверно,корень проблем взаимоотношений России и Украины-ревность и пренебрежение к бывшей провинции....

Водительское  удостоверение категории А выдано 29.12.1979,категория В открыта 06.02.1988  Pannoniа 250,Jawa 350 12 V ,ВАЗ 21011 ,Dacia logan 1.4 , BYD F3 1.6 , Skoda Octavia 1.8 turbo 4×4 ,Skoda Fabia,Chevrolet lacetti 1.6 , Renault clio 1.4 , Dacia logan 1.6 ,Dacia sandero 1.4 ,Dacia mcv 1.6 ,Daewoo Matiz 0.8, Sym x pro 125
  0

59

Аудитор написав:
LawGun написав:

Я хочу, щоб Ви зрозуміли. Петро Перший для українця, як Франц-Йозеф - для чеха чи словака.

Во-во! В этом то и вся разница. Русские считают себя и украинцев одним народом, а украинцы нет.

Ще раз кажу - попробуйте абстагуватись від того, що Ви - росіянин. Німці під час другої світової також вважали себе і, наприклад, голландців одним народом.
А взагалі-то, для росіян всі - один народ: і росіяни і башкири, і росіяни і якути, і росіяни і чеченці, і росіяни і буряти. Тільки один народ: брат старший, а інший - повинен робити, як старший скаже. Догадайтесь з трьох раз, який народ - старший брат.

0

60

Аудитор написав:
LawGun написав:

І ще відповідь в такому ракурсі. Я знаю, хто сформує більшість в російському парламенті. Якщо росіяни і українці один народ, то скажіть, будь ласка, хто сформує більшість в українському парламенті. Мені дуже цікаво.

0

61

Аудитор
Игорь Петрович1
LawGun
Хлопці! Це  :offtopic: А по суті теми може хтось висловитись, а то знову на політику перейшли.

0

62

Ось, кому інтересно: "Гетьман Іван Мазепа в оцінці Михайла Грушевського".  http://www.history.org.ua/Journal/1998/6/13.pdf
При цьому хочу сказати, що мої останні погляди у відношенні що до Мазепи сформувалися років з 10 тому, а статтю я знайшов сьогодні. Бачу, що ми з Грушевським просто співаємо одну пісню. А от автор статті нашої думки не поділяє.

0

63

Tank написав:

Чомусь мені здається, що Пилип Орлик - не дуже правдивий свідок

Українське державництво Мазепи доводять справи його писаря, послідовника гетьмана Пилипа Орлика – творця першої української конституції „Виводу прав України”. Цей договір був складений Орликом зі своїми виборцями та запорожцями. Це мала бути конституція тої самостійної держави, за яку боролися Мазепа, Орлик і їхні однодумці.
    Договір починався з урочистої декларації, що „Україна обох боків Дніпра має бути на вічні часи вільною від чужого панування”. Гетьманське самодержавство мало бути обмежене генеральною радою, яка складалася з генеральної старшини, полковників і виборних депутатів від кожного полку. Гетьман мусів радитися з ними. Крім того тричі на рік мав збиратися сейм із полкової й сотенної старшини, депутатів і послів від запорозького вйська. Встановлювався строгий розподіл між державним скарбом і сумами, які були в особистому розпорядженні гетьмана. Малабути проведена ревізія захоплення старшиною земельних маєтків, мали бути скасовані всі тягарі, накладені на селянство, заборонялося чинити утиски сільському населенню, брати в людей підводи, ставити війська на постій і т.д. Скасовувалися державні монополії, орендий відкупи, ярмаркові податки. Уся конституція перейнята ліберальним демократичним духом і є загальноєвропейською пам’яткою 17 -18 століть.
            В той самий час інший науково мислячий українець Ф. Прокопович розробляв для Росії концепцію освіченої, але абсолютної самодержавної влади.
    Орлик закидав усі європейські двори своїми нотами й меморандумами, старався використати кожну нагоду, кожен міжнародний конфлікт на сході Європи, щоб тільки поставити українську справу на порядок дня.

Логан1,4; Фабія Комбі1,4; Renault Duster 2,0
  0

64 Відредаговано Tank (2007-11-26 09:11:35)

rhavr написав:

Українське державництво Мазепи доводять справи його писаря, послідовника гетьмана Пилипа Орлика – творця першої української конституції „Виводу прав України”. Цей договір був складений Орликом зі своїми виборцями та запорожцями. Це мала бути конституція тої самостійної держави, за яку боролися Мазепа, Орлик і їхні однодумці.

Декларувати що завгодно може кожний, а от зробити задеклароване - це доля вибраних. Конституція Пилипа Орлика, про яку Ви пишете, ніколи не була задіяна, не працювала. А державництво Мазепи аж ніяк не проявилось, тим більше за часів його гетьманства, він був дуже ревнивим виконавцем царських указів (до речі при ньому і з'явилось на Україні кріпацтво), аж до поки не перейшов на шведську сторону, що виявилося повною несподіванкою для більшості українців (його сучасників), у яких гетьман не користувався популярністю, а також стало гарним приводом для Петра І, щоб лишити Україну всіх вольностей. Тоб-то, на мою думку: результатом діяльності Мазепи стала втрата Украіною всіх ознак самостійності, а державності не стало в Україні вже задовго до Мазепи.

0

65

Аудитор  написав:

В отчаянии в конце 1708 года он посылает к царю своего посланника с невероятным предложением. Он, Мазепа, захватывает и передаёт в руки русских Карла XII и главных шведских генералов. За это Пётр возвращает ему гетманскую булаву, свою милость и былое расположение. При этом Мазепа требовал гарантию крупных европейских государств. Так заклятый враг Украины и России стал предателем и своего нового союзника и друга - шведского короля Карла XII.

Дякую за деталі нагородженння орденом Іуди. В мене цей факт сумнівів не викликає, хоча й був мені невідомим. Викликають сумнів інші наведені Вами твердження. Ось по них я і хотів би побачити першоджерела. Дякую

0

66

Geronimo написав:

Викликають сумнів інші наведені Вами твердження. Ось по них я і хотів би побачити першоджерела. Дякую

Друже, Ваші твердження теж не грунтуються на першоджерелах. Сучасні інтернетвидання, на які ви посилались, не є першоджерелами. До речі на моє питання, стосовно того, що Мазепа водив українців у полон до татар, ви так і не відповіли. Ігноруєте мене, чи сам факт?

0

67 Відредаговано Geronimo (2007-11-26 12:21:57)

LawGun написав:

Я хочу, щоб Ви зрозуміли. Петро Перший для українця, як Франц-Йозеф - для чеха чи словака. Ви абстрагуйтесь від того, що Ви - росіянин, а лише подивіться на ситуацію таким чином: воєначальник, що хотів свободи для свого народу, виступив проти самодержця імперії, що гнобив його народ. Той же Сидір Артемович Ковпак для Гітлера - ватажок бандитів, для власного народу - партизанський командир.

plus plus plus

Ось тут я хотів би вдатися трохи до філософії. В школі я дуже любив історію, але набагато більше математику, бо в ній завжди 2х2=4, а в історії - ні. Історія завжди суб'єктивна. Тобто є історичний факт (саму наявність якого чвсто заперечують). а є його трактування. І протилежні сторони його як правило трактують по-різному, як правило протилежно. Ну давайте проведемо уявний експеримент, глянемо на наших різних визначний людей з іншого, протилежного боку. Ну наприклад, Святослав, для нас - визначний полководець, герой, а ким він є для хозар - руйнівником, вселенським злом, його ще й тепер, через 1000 років в синагогах проклинають. Чи Хмельницький для євреїв - для них це голокост, для поляків - це підлий зрадний, руйнівник держави. Разом з тим. для поляків Ярема Вишневецький - визначний діяч, в галереях їхніх музеїв - на рівні з королями, його родовід до якогось там коліна змальований, правда вся польська екскурсія були неймовірно здивована, коли моя сестра, вказавши на портрет Дмитра Байди Вишневецького, засновника Запорозької січі і предка Яреми спитала в екскурсовода хто це такий, а коли він щось там розгублено почав бурмотіти, дала таку коротеньку історичну довідочку. Для поляків то був шок. Так само з Мазепою, хто він для росіян, безперечно зрадник, А чого ви чекали.  Чінгісхан для всього світу - то кров, то жах, і пам'ятників я щось йому від вдячних народів не бачив. А це ж була найбільша в світі імперія - чверть суші. А в Монголії - він святий. Всі правителі Монголії з того часу - тільки його прямі нащадки. Для них він - месія.  Для росіян Петро - Великий, будівничий держави, а для України хто - черговий завойовник, маленький Чінгісхан. Або візьмемо Дмитрія Донського. Хіба він не присягав ханам і отримав від них ярлик на князювання. Отже з монгольського боку - він підлий зрадник, а з російського хто - герой.
Ви кажете, давайте дивитись на результати. Після Мазепи - Україна занепала. А до цього вона що - благоденствувала. А знаєте як називається період в історії України після Хмельницького - Руїна. То що - і він тепер недостойний. Якщо так дивитися - то в історії Укріхни геоїв не буде 8 століть.  Треба дивитись на наміри - багато хто пробував збудувати державу Україну, комусь це вдалось на 1 день, комусь на місяць, комусь на декілька років, а комусь - зовсім не вдалося. Але хто пробував - той достойний, той герой. І не треба тут розводити про добрих і поганих союзників. Союзники завжди добрі. Різні вони були за віки. От Дорошенко хотів в союзники Османів, а Виговський - Річ Посполиту, Хмельницький - Росію, а Мезепа - шведів. Часто союзниками були татари - (а вони ж ясир брали, братів-християн в неволі морили, проти них слівний Сірко бився). Ну і що з того, скажу я. Реальність була такою, що без союзників Україна постати не могла, і це розуміли всі реальні політики, і платили за це величезну ціну.

До чого це я тут веду. Перше - треба перестати дивитися на українську історію очима сусідів, а треба писати свою, українську. А то з того, іншого боку ми якось дуже негарно виглядаємо, хоча чого дивуватися, уявіть собі якою б вигладала історія, якщо б Гітлер писав про євреїв, а Сталін про голодомор.
Друге: немає добрих чи поганих союзників, немає справедливих і несправедливих воєн. Це залежить з якого боку дивитися. От візьмімо, для прикладу Румунію і Угорщину. За кого вони воювали у другій світовій - правильно, за німців, а в кінці війни - правильно - проти німців. То хто вони зрадники чи герої? Чи Нато, коли Радянський союз в 1953 році подавав туди заявку на вступ - то була гарна організація, а коли його туди не взяли - то зразу стала вселенським злом. Отже союзники - завжди добрі, (для нас). і погані - для другої сторони. І запам'ятайте, нема універсальної історії, НЕМА.  Якщо наприклад задати питання - хто переміг в ІІ світовій війні, знаєте яка буде відповідь - правильно, в 9 з 10 вам скажуть війська його королівської величності (це якщо в Англій спитати  smile ).

Тому нам треба перестати дивитись на нашу історію очима "з того боку". В нас є свій, український.

0

68

Geronimo написав:

Треба дивитись на наміри - багато хто пробував збудувати державу Україну, комусь це вдалось на й день, комусь на місяць, комусь на декілька років, а комусь - зовсім не вдалося

До речі, як що Ви помітили, я ніразу не назвав Мазепу зрадником. Як би Мазепа хоч на тиждень зробив Україну незалежною, і щоб його сучасники українці хоч день кричали йому: "Слава!", то можна було-б вважати його героєм. Але такого не відбулося. Може й були у нього прекрасні ліберальні думки, які він таїв у собі, але судять про людину не по думкам, а по ділам, що вона робила. А діла у нашого Івана Мазепи такі: введення панщини (кріпацтва), жорстокі податки, ревниве виконання наказів царя, несподіваний, ніким не очікуваний перехід до Карла ХІІ і невдоволення українського народу, я підкреслюю українського, тоб-то не росіян, турків, татар, а українців. І звинувачую я Мазепу не в тім, що він прийняв сторону Карла ХІІ, а в тім, що виявив всю свою недалекоглядність і непрофессіоналізм, як політик. Він хибно оцінив свої сили і сили свойого нового союзника. Він не зміг підняти за собою народ, навіть не спробував, бо мабуть був впевнений, що на плечах шведів увійде на Україну, як самодержець. Великі помисли стали маленькою авантюрою, яку ніхто б і не помітив, але далекоглядний російський цар Петро, на відміну від Мазепи, дуже тверезо оцінив ситуацію, побачив у цому нагоду і скористався цим приводом, щоб лишити Україну вольностей назавжди.

Geronimo написав:

А знаєте як називається період в історії України після Хмельницького - Руїна. То що - і він тепер недостойний. Якщо так дивитися - то в історії Укріхни геоїв не буде 8 століть.

Руїна - це період, визначений вже нашими істориками-сучасниками, які дуже грубо працюють на державну ідеологію, (ще грубіше ніж радянські історики) і дивляться дуже однобоко на історичні події, просто до смішного, а потім ще й роздають професорські звання один одному невідомо за які заслуги. Але якщо на те пішло, то до Богдана Хмельницького на нашій землі була просто гіпер руїна. І то що він зміг "намалювати" хоч якийсь привид державності, то вже є його заслуга і геройство, навідміну від Мазепи.

0

69 Відредаговано Geronimo (2007-11-26 13:09:41)

Tank написав:

Друже, Ваші твердження теж не грунтуються на першоджерелах. Сучасні інтернетвидання, на які ви посилались, не є першоджерелами. До речі на моє питання, стосовно того, що Мазепа водив українців у полон до татар, ви так і не відповіли. Ігноруєте мене, чи сам факт?

Боже упаси. Я хочу сказати таке, я не історик, а звичайний любитель, як і більшість тут. Тому з першоджерелами в архівах не працюю, а свої тези про меценацтво - підкріпив посиланням на інтернет-ресурс де є витяги з оригінальних документів. Де це можливо - я стараюсь подавати найбільш перші джерела. Всі мої судження - це особисто моя суб'єктивна думка, можливо вона і не є правильною, але я так думаю і тому так пишу. Я нічого не приховую, і пишу те що знаю, я не є літописцем Мазепи і напевне багатьох деталей не знаю. Я знаю про його особисте життя, і про його стосунки з Кочубеєвною, але я вважаю, що сучасники його цінили не за це, і явно не за це йому дали ордени два різні монархи, хоча суспільні плітки напевне про нього активно циркулювали. Я знаю що його стосунки з запорожцями не завжди були простими, Я знаю, що Мазепа попав в полон до запорожців під час виконання дипломатичної місії. Запорожці передали його гетьману лівобережжя Самойловичу, який зробив його воєнним осавулом. Що ж до того, що Мазепа віз ясир в Крим, мені нічого не відомо, чесно. Якщо у Вас є посидання на якісь достовірні джерела з цього приводу - з цікавістю ознайомлюся. Щодо участі запорожців в Полтавськів битві, про це є посилання в Грушевського в статті, яку Ви навели в поті № 62 цієї вітки.  Я не ідеалізую Мазепу, але все ж вважаю його достойним приєднатися до когорти визначних українців, хоча він і не досяг результату.

0

70 Відредаговано Geronimo (2007-11-26 13:29:05)

Tank написав:

До речі, як що Ви помітили, я ніразу не назвав Мазепу зрадником. Як би Мазепа хоч на тиждень зробив Україну незалежною, і щоб його сучасники українці хоч день кричали йому: "Слава!", то можна було-б вважати його героєм

Я дуже радий, що наші думки багато в чому співпадають. Я теж ставлю Хмельницького вище над Мазепою. Хоча Хмельницький і помилився в довгостроковій перспективі, і теж неоднозначно сприймався сучасниками, зокрема Богуном. Про Шевченка я вже й мовжу (ну це не зовсім сучасник - зате чесно). Про ідеологію в історії - поділяю на 100%, можу тому і не став істориком - не люблю цього страшно. Але я вважаю так, в нас є велика недооцінка української історії. Нам треба просувати своїх, ми надто мало про це дбаємо.

І ще одне, результат не завжди вирішальний. Візьмемо - Берестечко, здавалося б поразка, розгром, були битви і незрівнянно вдаліші в українській історії. Але ж українці пам'ятають. За це їх навіть поляки арештовували, хоча б здавалось чого б це. Це свято в Польщі забороняли. Отакі ми дивні люди - пам'ятаємо формальну поразку. Хоча не тільки ми - он греки - Терпопіли теж святкують, і пам'ятають.

0

71 Відредаговано Tank (2007-11-26 14:06:50)

Geronimo написав:

Що ж до того, що Мазепа віз ясир в Крим, мені нічого не відомо, чесно.

Це була та сама дипломатична місія, про яку ви знаєте, саме тому, через то що вів українців у неволю, він і попав у полон до січовиків. Іван Сірко хотів стратити Мазепу, але Самойлович і лівобережні старшини, які були в курсі справи, вдалися до шантажу (погрозили кошовому, вказавши, що його жінка може постраждати) і змусили відпустити Мазепу. Як раз тоді, відпускаючи Мазепу Сірко і дав ту саму коротку, але точну характеристику йому: "Велике лайно виросте з тебе, хлопче!"

Geronimo написав:

Щодо участі запорожців в Полтавськів битві, про це є посилання в Грушевського в статті, яку Ви навели в поті № 62 цієї вітки.

Щось не зрозумів. В статті якраз пишуть протилежне Вашому ствердженню. Наскільки я пам'ятаю там сказано: "...Військо козацьке було між військами московськими, а з Мазепою було всього яких чотири тисячі козаків! Україна не наважилася ворухнутся проти Москви... Навіть з тої старшини, що за Мазепою була пішла до шведів, чимало поверталося назад... Сам Мазепа завагався і завів листування з царем, але кінець кінцем побоявся звіритися на слово Петрове, та й шведи стерегли його пильно..." Гадаю, крім того, що серед тих 4-х тисяч більшість була сердюки-найманці, якими обставив себе для охорони гетьман, бо не довіряв українцям, і це не раз підтверджують багато істориків у різних виданнях.
А раніше там пишеться, що: "Виступи проти Мазепи Петрика, Палія і навіть козаків з Січі, ще більше підштовхнули гетьмана до співпраці з Москвою... Інший раз писав гетьман у Москву: "І козаки і посполиті - всі на мене не добрі, всі кричать в один голос: пропадемо, заїдять нас москалі!"
Да, є в статті слова, що Запорізька Січ пристала до шведів, але то слова не Грушевського, а автора статті Аркадія Жуковського. Думаю це твердження трішечки хибне. Бо відомо, що шведи прийшли до Полтави раніше за Петра, намагалися взяти Полтаву, але їм це не вдалося. Полтава боронилася і дуже довго до приходу царевих військ. Виникає питання: невже шведи і Січовики, очолювані ще живими славними ветеранами покорителями гугенотських фортець не змогли взяти містечко Полтаву з його дерев'яними стінами і "всим тим колхозом", що її обороняв? Щось тут не так. А от якщо навіть припустити, що більшість січовиків була на боці захисників Полтави, то все стає на свої місця.

0

72 Відредаговано Geronimo (2007-11-26 15:01:40)

Tank написав:

Да, є в статті слова, що Запорізька Січ пристала до шведів

Я дійсно мав на увазі ці слова, але то справді сказав не Грушевський. 

Ну почитайте це, наприклад http://litopys.org.ua/suspil/sus156.htm або це http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% … 1%82%D1%8C

та це http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% … 0%B2%D0%B0

Хоча, можливо, й ваша правда, безпосереднто в Полтавській битві запорожці  участі і не брали, вони були частково під Полтавою, і забезпечували відхід і переправу.
http://battles.h1.ru/Poltava_sostav.shtml

0

73 Відредаговано LawGun (2007-11-26 15:12:36)

Tank написав:

А державництво Мазепи аж ніяк не проявилось, тим більше за часів його гетьманства, він був дуже ревнивим виконавцем царських указів (до речі при ньому і з'явилось на Україні кріпацтво), аж до поки не перейшов на шведську сторону, що виявилося повною несподіванкою для більшості українців (його сучасників), у яких гетьман не користувався популярністю, а також стало гарним приводом для Петра І, щоб лишити Україну всіх вольностей. Тоб-то, на мою думку: результатом діяльності Мазепи стала втрата Украіною всіх ознак самостійності, а державності не стало в Україні вже задовго до Мазепи.

Гарно у Вас вийшло - Мазепа з кучкою запроданців зрадив, а українців,  у яких гетьман не користувався популярністю, позбавили всіх вольностей.
Мені здається, в такому випадку орден Іуди більше годився б для Петра Великого, який через зраду однієї людини покарав (ще мяко сказано - адже після цього вирізались цілі українські козацькі села) цілий народ.

І цей Петро до цих пір у Росії в великій пошані. Підняв Росію з колін. Ой, пардон, прорубав вікно в Європу (то - про іншого). Та й за радянських часів Петро І користувався популярністю - згадайте фільми про Петра. У мене в дитинстві був (радянський) зошит з глянцевою обкладинкою, на якому намальовані фрегати і написано "Петра творенье".

Ні, мені Мазепа якось більше до вподоби. Стосовно ясира, що складався з українських дівчат, який Мазепа ніби-то посилав турецькому султану, думаю - царська пропаганда. В ній правди не більше,  ніж у твердженні радянських часів, що Степана Бандеру убили ж свої. "Традиции незыблемы".

0

74

LawGun

Вы рисуете очень мрачную картину сосуществования украинцев в составе Российской империи. Прямо вспоминается коммунистический штамп "Российская империя - тюрьма народов". Не надо забывать, что украинцы ВСЕГДА пользовались РАВНЫМИ правами с русским населением, а некоторые народы (поляки, фины) и гораздо большими правами, по сравнению с русскими. Кроме того, многие народы вообще своим сегодняшним существованием обязаны именно России.

0

75

Аудитор написав:

что украинцы ВСЕГДА пользовались РАВНЫМИ правами с русским населением

тут я б посміхнувся, та щось не дає, чи то совість чи знання. Дискусію на цю тему розвивати навіть не хочу, історичного матеріалу ну просто більш ніж достатьно, всім можна знайти самостійно.

0