Re: За кого голосовать? - 2
Geronimo написав:Crazy Poison написав:Трипілля одна з найдавніших культур у світі, за віком трохи молодша від Мажирічча та Єгипетьських фараонів...
З цим не згоден. Десь на 1300 років давніша. Перше датування Трипілля ~5300 до н.е. Історія Єгипту - десь від 4000 до н.е. Тобто - кінець Трипілля == початок Египту.
Как человек неравнодушный к истории*, не могу не поинтересоваться:
1) Какую вы видете связь между культурой Троеполья и славяно-угорскими племенами, занявшими территорию Восточной Европы приблизительно в VI веке н.э., в эпоху "Великого переселения народов"?
2) На сколько, по Вашему мнению, сопоставим уровень развития Троеполья с Египетской цивилизацией?
*Пользуясь случаем, не могу не похвастаться:
Вышла моя книга!
По питанню 1.
Трипільську культуру різні фахівці класифікують по різному, одна з домінуючих думок - це хато-хурити Анатолії.
Якщо коротко - більшість дослідників вважають, що формування праіндоєвропейської мови й культури розпочалося в V тис. до н.е. в Південній Україні у ході контактів місцевої людності лісостепового Подніпров’я та Лівобережжя з трипільцями, відбувся контакт і змішання індоєвропейської та трипільської культур.
Індоєвропейці запозичили в трипільців більшість навиків в тваринництві і землеробстві. Разом з навиками було запозичено і відповідну термінологію.
С.Старостін (1988) наводить велику кількість мовних запозичень із хаттської та хуритської мов в індоєвропейських, у т.ч.: akuo — кінь, porko — порося, hvelena — хвиля, вовна, auig — овес, rughio —жито, lino — льон, kulo — колоти, спис, gueran — жорна, sel — село, dholo — долина, arho — ареал, простір, tuer — творог, sur — сир, penkue — п’ять, klau — ключ, medu — мед, солодкий, akro — поле...
Про південно-анатолійське коріння неоліту Балкан та Подунав’я свідчить набір доместикованих рослин і тварин, дикі пращури яких із Близького Сходу, типологія кераміки. Прямі анатолійські паралелі мають простежені за матеріалами трипільської культури культи жіночого божества родючості, священного бика, небесного змія, ритуальні поховання дітей та бичачих голів під підлогою жител. Археологічні дані свідчать, що Трипілля є проявом своєрідного світу найдавніших землеробів Європи, відомих під назвою балкано-дунайського неоліту.
Українці, на відміну від трипільців, є індоєвропейцями, тому немає підстав вважати трипільців прямими пращурами українців. Українська культура й мова принципово відрізняються від культури та мови стародавніх народів Близького Сходу і їхніх родичів трипільців.
Разом з тим було б неправильно абсолютно заперечувати роль трипільців у генезі українців. Як і інші стародавні народи України (скіфи, сармати, готи, фракійці, балти), трипільці, внесли свій вклад в генезу українців, як зрештою і більшості народів сучасної Європи. Деякі елементи традиційної культури, що мають близькосхідне походження, потрапили в український етнокультурний комплекс як спадщина трипільців.
Щодо слов'ян.
Класично слов'ян дійсно датують з 6 ст. н.е. Разом з тим до слов'янської відносять і зарубинецьку культуру (200 р до н.е.), а також венедів
~500 р до н.е.
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% … 0%B4%D0%B8
Щодо рівня розвитку, порівняння з Єгиптом:
Про рівень розвитку може свідчити тип будівель. Будівлі раннього періоду - землянки, разом з тим площа найбільших будівель Майданецького перевищує 1000 кв. м., тобто не поступається за розмірами громадським спорудам доби енеоліту у Месопотамії.
Чисельність мешканців трипільських поселень сягала 15-20 тисяч чоловік. Схоже, протягом кінця V-IV тисячоліть до н. е. це були найбільші міста у світі. Взагалі, чисельність населення культури Кукутені-Трипілля тільки на території нинішньої України складала за різними даними від 400 тисяч до двох мільйонів осіб. На території сучасної України розташовано приблизно третина (зі 150 відомих) трипільських поселень.
За датуваннями Михайла Відейка, час існування того ж Майданецького — 3500—3600 років до н. е. Традиційно вважається, що час заснування перших південношумерських міст-держав Ура, Урука та Джемдет-Насра — приблизно 3500 років до н. е.
Я не єгиптолог, як зрештою і не знавець Трипілля, тому порівняльний аналіз провести не можу. Єдине що зрозуміло, це що пізнє Трипілля = ранньому Єгипту.
P.S. Я не історик і не археолог, всі вище наведені факти взяті з відкритих джерел в Інтернеті (старався брати незаангажовані і нейтральні). Першоджерела не надаю за браком часу.
Аудитору -респект
сам колись був видавцем, тому знаю що це за праця видати, а особливо написити книгу.
Р.Р.S
Все це це явний офтоп. І про що тільки народ не спілкується на автомобільному форумі.